Helaas wordt de site door omstandigheden voorlopig niet up-to-date gehouden.

Hollands schaatsgoud #11 - Ids Postma

14 december 2013


In de serie 'Hollands schaatsgoud' wordt elke week tot aan de Winterspelen in Sotsji een Nederlandse gouden medaillewinnaar voor het voetlicht gezet. Dit gebeurt door middel van een biografie die ook op de persoonlijke pagina is te lezen. Deze week aflevering 11 met Ids Postma.

Hoewel schaatsen en Friesland één lijken, was Ids Postma in 1998 pas de eerste Fries met een Olympische gouden schaatsplak. De Frieze allrounder nam de 1000 meter op in zijn programma om op snelheid te trainen. Heel onverwachts leverde dit bijnummer hem de Olympische titel.

SportGeschiedenis.nl heeft zich bij de serie 'Hollands schaatsgoud' aangesloten en zoekt elke week passende historische filmbeelden en foto's.

Biografie


Ids Postma zal voor altijd de eerste Fries blijven met een Olympische gouden schaatsplak. De Frieze allrounder won de Olympische titel echter op een bijnummer: de dubbele sprintafstand.

In 1993 won Ids Postma zilver bij de WK Junioren. Een jaar later won hij als 20-jarige dezelfde medaille, maar nu bij de senioren op de WK Allround. Een mislukte 5000 meter deed hem de das om voor het goud. De Olympische Spelen eerder dat jaar in 1994 liep hij mis door in een 'skate-off' voor de 1500 meter te verliezen van Jeroen Straathof en Martin Hersman.

Het seizoen erna ging in rook op door de ziekte van Pfeiffer. In 1996 kwam Postma sterk terug door medailles te winnen op elk kampioenschap waaraan hij meedeed met als afsluiter de gouden medaille bij de WK Afstanden in Hamar, waar hij op de 5000 meter Keiji Shirahata slechts 0,11 seconde voor bleef. In 1997 won Postma zijn eerste internationale allroundtitels. Zowel bij het EK als WK Allround stond hij op de hoogste tree van het eindpodium en beide keren maakte hij indruk op zijn favoriete 1500 meter.

In het Olympische jaar won hij twee van de drie world cup wedstrijden over 1500 meter waaraan hij meedeed. Tijdens de wedstrijd in Berlijn verbeterde hij het wereldrecord en werd hij de eerste man met een officieel record onder de 1.50,00. Overigens reed nog dezelfde dag Kevin Overland dit wereldrecord weer uit de boeken. Zijn 1500 meters zaten dus wel goed, maar de KNSB was dat jaar niet overtuigd van zijn allround capaciteiten en selecteerde hem niet voor het EK Allround en zodoende kon hij zijn titel niet verdedigen. Zijn coach Henk Gemser zag hierdoor de kans om meer op snelheid te trainen dan op omvang. De focus van Postma moest meer naar de sprint om kans te kunnen maken op de 1500 meter, was het idee van Gemser. Zodoende werden de 500 en 1000 meter opgenomen in het trainingsprogramma. De bronzen medaille bij het NK Sprint was het eerste resultaat.

Op hoge snelheid had Postma angst voor de bochten en nieuwe klapschaatsen een maand voor de Winterspelen moest hem meer stabiliteit geven. De 500 meter in Nagano viel echter volledig in het water met een val op de 1e 500 meter en een aantal slagen die hij liet lopen bij de 2e omloop. Op zijn favoriete 1500 meter liet Postma het liggen in de laatste binnenbocht. Ådne Søndrål ging er in een wereldrecord met het goud vandoor en liet de Fries met zilver achter. Drie dagen later lukte het uiteindelijk toch. Op de 1000 meter, een bijnummer, veroverde hij goud voor landgenoot Jan Bos en de keizer van de sprint Hiroyasu Shimizu.

Het Olympische jaar sloot Postma af met de prolongatie van zijn wereldtitel allround. In de twee opvolgende jaren won hij nog wel de 1500 meter bij de WK Afstanden en zelfs nog een world cup op de 5000 meter, maar het niveau van 1998 kwam niet meer terug. Bij de Winterspelen van 2002 kwam hij nog tot 0,15 seconde van het brons op de 1500 meter. Een jaar later werd hij derde van het kwartet Nederlanders dat de dienst uitmaakte bij de WK Allround in Göteborg. In 2004 hing hij zijn schaatsen in de wilgen.

Machiel Smit, 14 december 2013

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Ids Postma.

Overige afleveringen van de serie 'Hollands schaatsgoud':
Aflevering 1: Carry Geijssen
Aflevering 2: Ans Schut
Aflevering 3: Kees Verkerk
Aflevering 4: Ard Schenk
Aflevering 5: Stien Baas-Kaiser
Aflevering 6: Piet Kleine
Aflevering 7: Annie Borckink
Aflevering 8: Yvonne van Gennip
Aflevering 9: Bart Veldkamp
Aflevering 10: Gianni Romme
Aflevering 11: Ids Postma
Aflevering 12: Marianne Timmer
Aflevering 13: Jochem Uytdehaage
Aflevering 14: Gerard van Velde
Aflevering 15: Ireen Wüst
Aflevering 16: Bob de Jong
Aflevering 17: Sven Kramer
Aflevering 18: Mark Tuitert