Kees Verkerk


volledige naamCornelis Arie Verkerk
actief namensNederland (NED)
geboren28 oktober 1942in Maasdam (Nederland)

NavigatieKampioenschappenRecords

Biografie


Na al die jaren wordt Kees Verkerk nog steeds in één adem genoemd met Ard Schenk, 'Ard en Keessie'. Samen veroverde ze de wereldtop en vormde ze de basis van de schaatsgekte in Nederland. Ard Schenk overvleugeld Verkerk wat betreft prestaties, maar Verkerk blijft altijd de eerste man uit Nederland met Olympisch goud op de Winterspelen.

Kees Verkerk met Olympisch goud om de nek
bron: Wikimedia.org

In 1963 maakte Kees Verkerk zijn internationale debuut een jaar later kon hij al deelnemen aan de Winterspelen in Innsbruck. Dit resulteerde direct in een zilveren medaille op de 1500 meter. Zijn eerste internationale overwinning volgde in 1966. Bij het EK Allround van dat jaar eindigde Verkerk nog als tweede achter Schenk, maar bij het mondiale allroundkampioenschap waren de rollen omgedraaid en kreeg Verkerk het goud omgehangen. Dit was het onofficiële begin van het 'Ard en Keessie'-tijdperk. Ze werden door de media vaak als rivalen afgeschilderd, wat tijdens de wedstrijden ook wel zo was, maar van het ijs af waren het vrienden en slapies tijdens wedstrijden en trainingskampen.

In 1967 lukte het Verkerk als eerste om alle allroundkampioenschappen van het jaar te winnen. Deze unieke trilogie werd later nog geëvenaard door de volgende schaatsers: Schenk (1970), Visser (1989), Zandstra (1993), Ritsma (1996) en Kramer (2007, 2008, 2009 en 2013).

Verkerk had nu alles gewonnen wat hij kon winnen behalve Olympisch goud. Een jaar later in Grenoble moest de bekroning volgen. De Olympische 5000 meter leek voortvarend te verlopen. Met een wereldrecord zette hij een uitstekende prestatie neer, maar Fred Anton Maier was in een latere rit 0,8 seconde sneller. Een dag later kon hij al revanche nemen via zijn favoriete 1500 meter. Hoewel even zenuwslopend, want weer eerder gestart dan de concurrenten, bleek resultaat mooier: Goud. Hiermee was hij de eerste man uit Nederland met een gouden medaille op de Winterspelen.

De jaren daarna moest Verkerk zijn meerdere erkennen in Ard Schenk. Hoewel hij nog wel een aantal keer een wereldrecord aanscherpte. Bijna was Verkerk de eerste man ooit die de 1500 meter onder de magische 2 minuten voltooide. Onder zeer gunstige omstandigheden schaatste hij tegen Ard Schenk in Davos. Beide waren onderweg veel sneller dan het wereldrecord met een lichte voorsprong voor Verkerk. Door het aantikken van de sneeuwrand bij ingaan van de laatste bocht verloor hij echter snelheid, waardoor Schenk onder door kon komen. Beide zette een tijd onder de 2 minuten op de klok, maar Verkerk werd niet de eerste man die de barrière doorbrak.

Machiel Smit, 19 oktober 2013

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Kees Verkerk.

Kampioenschappen - Medaillespiegel en top 10 noteringen

kampioenschapgoudzilverbrons4e-6e7e-10estarts
Olympische Spelen1302210
WK Allround203219
EK Allround121139
NK Allround401308

Kampioenschappen - Uitslagen

verberg

/*