Helaas wordt de site door omstandigheden voorlopig niet up-to-date gehouden.

Hollands schaatsgoud #16 - Bob de Jong

18 januari 2014


In de serie 'Hollands schaatsgoud' wordt elke week tot aan de Winterspelen in Sotsji een Nederlandse gouden medaillewinnaar voor het voetlicht gezet. Dit gebeurd door middel van een biografie die ook op de persoonlijke pagina is te lezen. Deze week aflevering 16 met Bob de Jong.

Bob de Jong behaalde tweemaal zilver op de Winterspelen van 1998, maar ging vier jaar later figuurlijk gezien volledig onderuit met twee bijna laatste plaatsen. In Turijn nam hij sportief revange met een persoonlijk record op de 10.000 meter. Dit record bracht hem tevens naar de snelste tijd van de dag en won hij als 16e Nederlandse schaatser Olympisch goud.

SportGeschiedenis.nl heeft zich bij de serie 'Hollands schaatsgoud' aangesloten en zoekt elke week passende historische filmbeelden en foto's.

Biografie


Bob de Jong maakte zijn internationale debuut in 1995. In dat jaar werd hij wereldkampioen junioren. Een jaar later prolongeerde hij de titel. Hij heeft deelgenomen aan een aantal internationale allround kampioenschappen, maar hij is vooral specialist op de lange afstanden en dan met name de 10.000 meter.

Op de 10.000 meter heeft hij vanaf 1997, met uitzondering van 2007, meegedaan aan de WK Afstanden. In al deze edities eindigde hij op het podium, waarbij hij in 1999, 2003, 2005, 2011 en 2012 op de hoogste trede eindigde en zich bekroonde met de wereldtitel.

In deze tijdspanne nam hij ook steevast deel aan de Winterspelen en niet zonder succes. In 1998 behaalde hij zilver achter Gianni Romme op de 10.000 meter, maar in 2002 was de berg Olympus een te grote onderneming en eindigde hij ver in de achterhoede. Vier jaar later stond de vlag er heel anders bij. Bob de Jong ging als overwinnaar van de Olympus naar huis. Op de 10.000 meter liet hij op de ijsbaan in Turijn iedereen achter zich en in een persoonlijk record reed hij naar het goud. Op zijn vierde Winterspelen leek hij op een vierde plek af te stevenen, maar door een fatale wisselfout van Sven Kramer belande hij alsnog op het podium. Hierdoor heeft hij nu alle drie de Olympische kleuren in zijn bezit en werd hij de enige schaatser die op drie winterspelen medailles veroverde.

In zijn lange carriere heeft hij ook in veel teams gereden.
  • Kernploeg (trainer Henk Gemser)
  • Team Spaar Select (met o.a. Gianni Romme)
  • TVM-ploeg (met o.a. Rintje Ritsma en Gerard van Velde)
  • Gewest Zuid-Holland (bij trainer Wim den Elsen)
  • Team Telfort (bij trainer Ingrid Paul)
  • solo in Berlijn met Bart Schouten als trainer
  • BAM schaatsteam (met o.a. Jorrit Bergsma)

In december 2005 maakt De Jong afspraken met trainer Bart Schouten om bij hem te trainen. Schouten is op dat moment nog coach van de Amerikanen, maar na het seizoen 2005-2006 wordt hij coach van de Duitse mannen. Bob de Jong gaat met hem mee naar Berlijn. In de Duitse hoofdstad leeft hij weer op en sinds hij aangesloten is bij BAM verovert hij ook weer wereldtitels. En ondanks zijn hoge leeftijd voor schaatsers rijd hij nog elk seizoen sneller, getuige zijn recente persoonlijke records. In Sotsji maakt hij zich op voor zijn vijfde Spelen en nog steeds is hij medaille kandidaat.

Machiel Smit, 18 januari 2014

Zie SportGeschiedenis.nl voor historische en recentere filmbeelden van Bob de Jong.

Overige afleveringen van de serie 'Hollands schaatsgoud':
Aflevering 1: Carry Geijssen
Aflevering 2: Ans Schut
Aflevering 3: Kees Verkerk
Aflevering 4: Ard Schenk
Aflevering 5: Stien Baas-Kaiser
Aflevering 6: Piet Kleine
Aflevering 7: Annie Borckink
Aflevering 8: Yvonne van Gennip
Aflevering 9: Bart Veldkamp
Aflevering 10: Gianni Romme
Aflevering 11: Ids Postma
Aflevering 12: Marianne Timmer
Aflevering 13: Jochem Uytdehaage
Aflevering 14: Gerard van Velde
Aflevering 15: Ireen Wüst
Aflevering 16: Bob de Jong
Aflevering 17: Sven Kramer
Aflevering 18: Mark Tuitert